2. Pitou's voyage from Amsterdam, the Netherlands to Belgium/ Pitou's reis van Amsterdam, Nederland naar België


⬇ FOLLOW US ⬇ 'hyperlinks on 'Link-tree' PRESS BELOW 
('Gram'; FB; YouTube)

https://linktr.ee/Pitou


Nieuwpoort, België maandag 13 augustus 2018

“Yes”, we zijn vertrokken!

Nog niet heel ver van huis. Toch voelt alles anders. België is toch echt buitenland. Langzaam daalt het besef in dat ons nieuwe leven nu toch echt begonnen is. De boot voelt vertrouwd van eerdere vakanties. Maar nu is het geen vakantie. Er is geen einddatum en ook geen weg terug die afgelegd hoeft te worden, dat voelt heerlijk!

De maanden voor vertrek waren hectisch. Afscheid op afscheid, eindeloze bootklussen, 2x verhuizen, 2x huis opleveren aan respectievelijk kopers en huurders. En vooral heel veel ontspullen. De boot inladen met al onze spulletjes vergt nog flink wat organisatie, gelukkig verdwijnt er veel in kastjes en in de 'buik' van het schip. Heel fijn dat Carine en Hans ons nog helpen met het plaatsen van de wasmachine aan boord, deze staat nu keurig op zijn plek. Wat een luxe gevoel om aan boord een wasje te kunnen draaien! Er komen nog heel wat vrienden op het laatst gezellig langs, willen ons en de boot toch nog even zien.

In de nacht van 4 op 5 aug. varen we door Amsterdam richting de zee. De gay-pride was vandaag, wij zien daar bijna helemaal niets meer van. Alleen op de wachtplek (voor de 'staande-mast-route) bij het 'Nieuwe Meer', zijn veel kleurige bootjes met vrolijk zingende groepjes, op de terugweg. Ook wij worden er blij van en dat maakt het wachten luchtiger. Een mooie belevenis om midden in de nacht (van 00:30 – 03:00 uur) door het hart van Amsterdam te varen in convoy met een boot of 10. We hebben een aantal vrienden aan boord waardoor de tocht door de donkere nacht heel speciaal voelt. Amsterdam slaapt, maar ook weer niet, zien overal nog mensen lopen die naar hun huis gaan. Wij varen op ons huis en zijn daarmee overal 'thuis', als het goed is op elk plekje van de wereld.

In Scheveningen slaan we veel Hollandse producten in, zoals stroopwafels, pannekoeken mix, stroop ect., maar ook indische kruiden, die soms moeilijk te krijgen zijn in het buitenland. Tegenover de haven is een grote supermarkt, we gaan er heen met de dinghy (ons bijbootje) en laden alles in de boot. De dag erna varen we Scheveningen uit en gaan we op de motor met een zeiltje bij richting Oostende (dachten we), we gaan samen op met de Moana een gloednieuw schip van vriendenWe schuilen voor slecht weer bij het Oosterschelde werkeiland 'Neeltje Jans'. Flinke golven komen over de boot heen en een paar luiken blijken helaas te lekken (gaan we in volgende haven kitten), dit vaarwater heet niet voor niets 'Onrust'. En hiermee verlaten we over de woelige baren, Nederland.

In Oostende bourgondisch mosselen eten met vrienden van de Moana en inNieuwpoort een gezellig rendez-vous met zeilschip de Sophia van broer Evertjan en zus Pauline. Zij gaan weer terug naar Nederland en gaan weer aan het werk volgende week.
De windrichting lijkt te zeggen: blijf nog even..... want die is alleen maar tegen. En toch is het genieten begonnen, we hebben immers de tijd, voor veel mensen is de vakantie al weer afgelopen. We denken over onze route na. Wordt het via Frankrijk afzakken of Zuid-Engeland? Het liefst hebben we natuurlijk ankerplekken, want elke dag betaald liggen in een haven als je allebei je baan hebt opgezegd, dat voelt iets minder. Dus als het even kan, voor anker en met de dinghy (ons bijbootje) naar de kant. In elke haven als we aankomen is het verkennen, waar zit een bakkertje, slager, waar kunnen we een lekker visje scoren? Hier in België is het bourgondische leven ruimschoots aanwezig, elke vitrine van de winkels lonkt naar ons. We kokkerellen zelf ook heerlijke happen, aan boord, we houden van koken en lang tafelen.
Via Zuid Engeland gaan lijkt ons voor nu de beste optie, we kunnen er goed diesel tanken, alsmede zijn er mooie ankerplekjes en plaatsjes om te bezoeken. Op dit moment zijn weer alleen, nu even geen afspraken meer in het vooruitzicht komende weken, dat begint eind augustus weer als onze zoon Bart Jan zich inscheept. We verheugen ons!
 
klik op de video hieronder 

Reacties